Bijtelling

Wilt u de auto van uw bedrijf ook voor privé zaken gebruiken? Dan kan dit. Er wordt dan gesproken van een bijtelling.

Wat is bijtelling?

Als u meer dan 500 km per jaar rijdt met de auto van de zaak betaald u een bijtellingspercentage. In 2017 bedraagt dit 22% van de catalogus waarde van de auto waar u in rijdt. De belasting ziet uw auto als inkomen in natura en moet u dus belasting hierover betalen. Op deze manier wordt door de overheid het rijden in schone auto’s gestimuleerd.

Berekenen van de bijtelling

De bijtelling hangt af van een aantal factoren, namelijk de catalogusprijs, C02-uitstoot en uw brutoinkomen.

Verlaagde bijtelling

U kunt een verlaagde bijtelling krijgen als u auto volledig elektrisch is. De bijtelling bedraagt in dat geval 4% van de catalogus waarde. De toekomstplannen zijn om bij volledig elektrische auto’s alleen bijtelling te verrekenen tot 50.000 euro van de cataloguswaarde. Alle bedragen boven de 50.000 euro wordt verrekend met 22% bijtelling. De auto’s die rijden op waterstof worden hiervan uitgesloten.

De bijtelling is afhankelijk van de C02-uitstoot. Omdat er bij elektrische auto’s geen C02-uitstoot wordt de bijtelling minder.

Youngtimer

Als u auto ouder is dan 15 jaar bestaat de Youngtimer regeling. Het bijtellingspercentage is voor deze auto’s  anders. In 2017 bedraagt dit 35% van de cataloguswaarde van de auto. Als het een volledig elektrische auto is dan bedraagt het percentage 17 %.

Geen bijtelling

Als u de auto van de zaak niet of minder dan 500 km per kalander jaar gebruikt wordt voor privé zaken hoeft u geen bijtelling te betalen. U moet dit wel kunnen aantonen. Dit kunt u doen met een rittenregistratie. Met deze verklaring hoeft u geen bijtelling te betalen.