Wat is Leasen?

Leasen is een vorm van krediet. De kredietverstrekker, in dit geval de leasemaatschappij, stelt een goed ter beschikking voor de kredietnemer. Tegen een vergoeding ontvang jij dus een goed van de leasemaatschappij. Het gaat vaak over bedrijfsmiddelen maar ook voor pirvé zaken kunt u een goed leasen. U kunt het vergelijken met huur, maar het is zeker niet hetzelfde.
 

Verschil met huur en huurkoop

Net als bij een huurcontract bent u bij een lease contract geen eigenaar van de goed. De leasemaatschappij blijft eigenaar.

Bij huurkoop wordt u na de laatste betaling, eigenaar van het goed. Dat is bij lease vaak niet het geval. Al hoewel het leasen wel erg veel lijkt op de huurkoop is dit een groot verschil.

Leasen of kopen?

Leasen in meestal voordeliger voor ondernemers, in plaats van het declareren van het aantal gereden kilometers. Het grootste gedeelte van de kosten is de bijtelling. Er wordt jaarlijks een vast percentage van de nieuwprijs van jouw auto bij je inkomen opgeteld om daar belasting over te betalen. Dit varieert meestal tussen de 20 en 30 procent.

Veel mensen kiezen voor leasen om kosten te besparen. De kosten voor een auto is voor veel bedrijven een groot deel van de begroting. Bovendien biedt het voor bedrijven meer zekerheid om het gebied van liquiditeit en bedrijfsactiviteit.